[[…nurieeta…]]


Quan el cel té fred
4 gener 2010, 0:28
Filed under: General

AMB ESPERANCES…

Fa pocs dies, la nostra companya, Carla Peñarroya, i jo tinguérem una interessant conversa a la parada d’un autobús a Madrid.

Nosaltres dos començarem a parlar amb un madrileny i madrilenya que tornaven a casa, l’última de la qual era mestra. I parlant parlant va sorgir el tema de la llengua catalana, la qual ells també entenien encara que no la parlaven. Fins ací cap problema. Aleshores, començarem el debat si el català, el valencià i el mallorquí eren el mateix. La xica de la capital ens donava la raó a Carla i a mí; però el xic tenia més desconfiança respecte a la nostra posició, puix que havia parlat amb altres persones valencianes que asseguraven que el català i el valencià eren totalment llengües distintes. Vaja, que curiós!Segurament aquestes persones són les que és fan anomenar “valencianos”.

Però el que més curiós em sembla és que la madrilenya havia anat a concerts d’Obrint Pas, els quals havien tingut lloc en cases ocupes, i coneixia cançons d’ells. De fet, va taral·lejar amb nosaltres algunes estrofes de Viure: 😯 Viure. Obrint pas

A més, aquesta insistí en què este grup era molt famós. Això sí, no coneixia ni la Gossa Sorda ni Lax’n’buston ni Raimon… Però per alguna cosa s’escomesa. Poc a poc la nostra cultura va globalitzant-se i això és el que conta. Algun dia serem coneguts arreu del món.

Aquesta ha segut una de les millors converses que hem tingut a Madrid on, sense perdre el respecte a ningú, hem parlat d’un tema que, per desgràcia, està molt de moda; i dic per desgràcia perquè la gent hauria de saber que el Principat, les Illes i el País Valencià parlen la mateixa llengua, es diga català, mallorquí o valencià.

En fi, ja ho deia Montserrat Roig a la pàgina 28 del llibre que estem analitzant: “Les discussions lingüístiques a casa nostra no ens han de venir de nou. Des de la Renaixença ençà, hi ha hagut més d’un poeta que gairebé hauria donat dues cames i un braç per la i grega contra la llatina. Però això sí, es feien en més elegància i els insults no es polititzaven com avui, quan els uns titllen d'<espanyolistes> i <traïdors> els partidaris d'<una llengua per a tothom> i aquests acusen de <feixistodies> i <cavernícoles> els que temen que la nació catalana se´n enorris si ens deixem contaminar per uns castellanismes que tothom usa”.

En el nostre cas hi ha hagut un talant respecte per la diversitat d’opinions que al final ha quedat reduïda a la conclusió de la llengua única.

El mateix camí va seguir una altra conversa que tinguérem amb uns barcelonins, que es pensaven que nosaltres erem de Lleida, al barri de “Huertas”, els quals compartien la nostra opinió i que, amb un to irònic i humorístic, ens recordaren el cas Gürtel, pel qual el nostre presiden s’està donant a conèixer i fent que parlar. I seguint la mateixa línia humorística us convide a que cliqueu aquest enllaç: 😯 Furbi Camps




1 Comment so far
Leave a comment

Estimada Núria,

M’agrada que expliques i tractes els temes que més han sorgit durant els nostres dies a Madrid. Només arribar a València els vaig contar als meus pares tot allò que ens van dir sobre el català i el valencià i allò que nosaltres vam dir, de manera que he estat reflexionant. Aquesta visita ens ha servit per adonar-nos-en, una vegada més, que fora del País Valencià ocorre el mateix que dins d’ell: hi ha persones que saben que sols hi ha una llengua única i altres que per ignorància o per malícia diuen que és diferent al català. Però allò que més ràbia em dóna és que persones que no són valencianes, que no parlen la nostra llengua, que viuen a centenars de kilòmetres del nostre país ens discutisquen que la nostra llengua és diferent a la del català. Per a mi açò és increïble. Però en fi. Vaig a pensar en allò bo que hem extret de cadascuna de les converses i em quede en què els nostres cantants són coneguts i en què hi ha gent com tu i com jo que fora del País Valencià anem difonent la nostra cultura i la nostra llengua.

Fem país!

   carpeife 01.04.10 @ 23:20



Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>



¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 14 14 ?